Shpella e pirateve Vlore

Vende Me Vlera Turistike Data: 11/07/2016 23:17

20 Euro

  • Shpella e pirateve


Pagesa 20 Euro
Qyteti - Zona Vlore -
Adresa Karaburun
Lexime 4341

Shpella ujore ka nje thelles prej 40 metrash, dhe neper muret e lageshta vihen re shenja bloze dhe gjurme zjarresh. Ky objekt natyror, sipas gjeografeve vlonjate, eshte shpella me e madhe detare e vendit, me xhepa te shumte brenda saj. Per eksploruesit e natyres, ne Gadishullin e Karaburunit, ndodhet Shpella e Haxhi Alise, detarit te njohur te Mesjetes se Vone, i cili kishte ngritur ne kete shpelle portin per floten e tij. Ndodhet ne Karaburun, midis kepave te Gjuhezes dhe Golovecit.Sipas legjendes, Shpella dikur eshte perdorur nga Pirati i njohur i shekullit te XVII-te Haxhi Aliu. Ketu ai strehohej se bashku me anijen dhe njerezit e tij. Pozicioni i favorshem i Karaburunit i ofronte ketij pirati mundesine e plaçkitjes se anijeve napolitane, turke, veneciane, dalmate, etj. Pasi u vra nga venecianet Haxhi Aliu u varros se bashku me te birin ne Sazan. Por varret e tyre nuk jane gjendur asnjehere. Pleqte tregojne se Haxhi Aliu ishte nje hero deti, ujk i gjalle, qe nuk i trembej as kohes se keqe, as perleshjeve me piratet e shumte, çfare kishte ne kohen e tij neper Mesdhe. Thanasi, nje prej burrave me te moshuar te zones, tregon se legjenda e kishe zmadhuar çdo veprim dhe trimeri te tij.